het afvalmuseum

March 28th, 2011 § 0 comments

afvalmuseum1“Wij, de schoonmakers van nederland, worden pas zichtbaar wanneer het afval zich opstapelt. In het voorjaar van 2010 traden we massaal uit de onzichtbaarheid. Het was de langste staking sinds 1933! We eisten respect en waardering. We lieten zien dat er zonder ons grote chaos ontstond op Schiphol, op kantoren en op stations. Wij, de Schoonmakers, zullen opnieuw van ons laten horen. En het afval is ons wapen!” -Zo staat er op het afvalmuseum geschreven. Om de legendarische staking te herdenken heeft Detour haar krachten gebundeld met kunstenaar Matthijs de Bruijne en ontwierpen we het afvalmuseum. Hierin wordt, door het tentoonstellen van voorwerpen gevonden door de schoonmakers van NL tussen het afval, opnieuw het verhaal verteld van een groep mensen wiens verhaal gehoord mag worden. Matthijs de Bruijne verzamelde de verhalen van de schoonmakers op locatie. Sommige verhalen zijn grappig of ontroerend, maar meestal blijf je achter met een gevoel dat er toch iets mis is met ons collectieve polderideaal. Lijkt daar toch iemand de dupe van te worden? En zijn het eigenlijk alleen de schoonmakers?
Naast het afvalmuseum ontwierpen wij ook een fotoexpositie over de staking en de spiksplinternieuwe website van de schoonmakers. Hou deze website in de gaten om te weten waar het afvalmuseum te zien zal zijn in de toekomst!

Tagged , , , , ,

Comments are closed.

What's this?

You are currently reading het afvalmuseum at takeadetour.

meta