overwinning

April 23rd, 2010 § 0 comments

overwinning1Werkgevers en bonden in de schoonmaakbranche hebben na negen weken staken gisteravond laat overeenstemming bereikt over een cao voor de schoonmaaksector. Volgens werkgeversorganisatie OSB heeft de nieuwe cao een looptijd van twee jaar. De werknemers krijgen er per 1 juli dit jaar 1 procent bij en op 1 januari 2011 nog eens. Op 1 juli 2011 komt er nog 0,75 procent bij. ”Eind 2011 krijgen de schoonmakers een eindejaarsuitkering van 0,75 procent”, aldus Rob Bongenaar, directeur van de grootste werkgeversorgsanisatie in de schoonmaak, OSB.

Daarnaastkrijgen schoonmakers die met succes een Nederlandse taalcursus doorlopen in hun eigen tijd 750 euro uit het scholingsfonds. ”De uitzendkrachten die gestaakt hebben, behouden hun werk”, meldde FNV-bestuurder Ron Meyer.

De FNV zorgt ervoor dat vakbondsleden en met name stakers een extraatje krijgen. De sector stelt een bedrag beschikbaar voor vakbondswerk en FNV Bondgenoten schuift dat door naar zijn leden. Die krijgen ongeveer 70 euro extra. Stakers kunnen volgens de bond rekenen op een eenmalige uitkering die kan oplopen tot 500 euro. ”Zij hebben een verbetering voor de hele sector afgedwongen; daar mogen zij voor beloond worden.”

Schoonmakers die aan acties hebben meegedaan, zijn blij dat er nu een akkoord ligt. ”Dit is de negende week. We zijn blij dat er nu eindelijk een einde aan komt”, laat een van hen weten. Veel schoonmakers zeggen het respect dat uit de cao blijkt, belangrijker te vinden dan het hogere loon. ”Wij willen serieus genomen worden en dat is nu gebeurd.”

Drie schoonmaaksters van het UWV zijn ”moe van het staken en hebben zin om weer aan het werk te gaan”. ”Maandag ga ik weer beginnen met werken gelukkig, morgen is het feest”, zegt een van hen. En dat geldt ook voor detour; het is immers ook “onze” vlag waaronder gestreden werd. De foto is van Rob Nelissen.

Tagged ,

Comments are closed.

What's this?

You are currently reading overwinning at takeadetour.

meta